STING: Vi ser det som självklart att jobba för jämställdhet.

  STINGlogo_2011.CMYK

Hej Sara Mattsson på STING!

STING är med och sponsrar Geek Girl Meetup 2014. Varför gör ni det?

För att det är ett fantastiskt initiativ! Vi har medverkat i mindre skala tidigare år, och som en av Sveriges ledande affärsacceleratorer vill vi nå ut till fler kvinnor – fler kvinnliga geeks helt enkelt.

Har ni en strategi för att få in fler kvinnor i era startups och företag/organisation?

Vi ser det som självklart att jobba för jämställdhet, och att det är viktigt att balansera antalet män och kvinnor inom teknikbranschen. Vi vill se fler kvinnliga entreprenörer – och att de också söker till STING – så vi arbetar ständigt för att förbättra förutsättningarna för det. I mars gick vi med i det nya initiativet TechEq tillsammans med flera av de startups vi jobbar med.

Tack vare att STING verkar inom många olika områden – affärsutveckling, finansiering, rekrytering, nätverk och marknadsföring – kan vi på ett naturligt sätt “attackera” en sådan fråga från flera håll för att också nå ut till en bred publik. Det är ett långsiktigt arbete där vi måste arbeta tillsammans. Man måste börja någonstans, och att höja kvinnor inom IT och lyfta fram dem i vår kommunikation är ett sätt. Andra viktiga faktorer är att se till att vi mäter resultaten och är transparanta i hur vi arbetar, och att inse att vi har en bit att gå – och den vägen kommer att vara både krokig och rak.

Har det funkat?  

Vi har en lång rad STING-entreprenörer som är kvinnor, bland andra Caroline Walerud (Volumental), Carolina Johansson (Solelia Greentech), Astrid Friborg (Berries by Astrid), Rosie Linder (eQidz), Linda Krondahl (HiNation), Liisa Petrykowska (Ignitia) och Stina Ehrensvärd (Yubico), alla VD:ar och grundare av respektive bolag.

Från januari i år arbetar vi med Sanna Nilsson, Lovisa Levin och Rosalyn Knapp på Kalle Kodare/Codarica, som är ett av de sällsynt få bolag i Sverige med enbart kvinnliga grundare. I andra omgången av STING FastForward, vårt nya acceleratorprogram för internet/media startups, har faktiskt hälften av grundarteamen kvinnliga medlemmar.

När det gäller STING som företag består vårt eget team av sex kvinnor och åtta män, och våra tre senaste rekryteringar har varit kvinnor.

Så, ja – vi ser resultat!

Vad gör STING och/eller branschen själv för att lyfta kvinnliga förebilder i er bransch?

Vi har länge arbetat med att lyfta fram de inspirerande kvinnor som vi arbetar, och har arbetat, med. Det är inte bara vi som uppmärksammar dem: Caroline Walerud, VD på Volumental, blev utsedd till Årets Supertalang 2013 av Veckans Affärer. Men vi kan alltid bli bättre och genom att vara representerade i rätt sammanhang (till exempel Geek Girl Meetup) får vi chans att träffa nya ansikten och lära oss nya sätt att agera förebilder.

Anordnar ni några event eller meetups som är öppna för de som är intresserade av STING och startups som vi kan tipsa om?

Vi anordnar en hel del events, bland annat har vi matchmaking kvällar – “Join a Startup” – där man får träffa bolag som rekryterar. Vi samarbetar också med andra aktörer, exempelvis SUP46 samt den akademiska världen genom KTH Innovation och Student Inc. Eventen är oftast öppna för alla, så ett tips är att hålla koll på oss i sociala medier.

Så, vart kan man då följa er någonstans i social media?

Vi finns på Facebook, Twitter, LinkedIn, Flickr, och Youtube.

Tack för pratstunden Sara!

 

GeekGirlMeetup-sponsor

Intervju av @xuemeirhodin

 

—————————————

Följ Geekgirl Meetup på Twitter @geekgirlmeetup med hastaggarna #GGM14 och #makeit

Instagram hastags: #makeit #ggm14

—————————————

Logo_makeit_150px

Geek Girl Meetup #MAKEIT
Datum: 24-25 maj 2014
Plats: Tekniska museet, Museivägen 7, Stockholm
Anmälan: http://simplesignup.se/event/42859-ggm14-make-it

Delar av konferensen livesänds på webben. För mer information: www.geekgirlmeetup.com/forening

—————————————

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *