Nördtjejernas nätverk sprider sig över hela världen

Nördcafé med Heidi Harman och Linda Sandberg
Tid: 31 oktober kl 18.00
Plats: Nördcaféet, Tekniska museet
Fri entré. Nördcafé sänds även live på www.tekniskamuseet.se/nordcafe

Sedan 2008 har Geek Girl Meetup gått från ett litet möte med ett femtiotal nördar till ett jättenätverk med tusentals tjejer över hela världen. ”Vi vill få tjejer att våga nörda loss och inte vara så jävla duktiga hela tiden” berättar Heidi Harman och Linda Sandberg, som gästar Tekniska museets Nördcafé den 31 oktober.

Om knappt sju månader är det dags för Geek Girl Meetup 2013, och både Heidi Harman och Linda Sandberg, programansvarig, är i full gång med planeringen. På onsdagens Nördcafé på Tekniska museet får vi dyka in i deras värld av alla möjliga sorters nördar och entusiaster inom olika ämnen, och får se exempel på vad de gjort på tidigare träffar.

Geek Girl Meetup är en ”unconference” för tjejer som är intresserade av webb, teknologi och innovation. Tanken med en unconference är att alla som deltar är också med och bidrar till konferensen – till exempel genom att hålla ett föredrag, ha en workshop, vara moderator, fotografera, twittra, livesända, projektleda eller programmera.

Sedan Heidi Harman och Andie Nordgren startade Geek Girl Meetup för fyra år sedan har nätverket spridit sig och samlar kvinnliga nördar både över hela Sverige, men också till Köpenhamn, Berlin, London, Hongkong, Mexiko, och Norge.

– Idag är det ungefär 80 % av killar på teknikprogrammen, och man hävdar ofta att det inte finns några kvinnor i de här områdena. Det stämmer inte, men vi måste bli många fler, säger Linda Sandberg. När hon öppningstalade på Geek Girl Meetup förra året berättade hon om hur hon själv haft känslan av att inte kunna nörda loss, och att hon nu vill arbeta aktivt med att skapa förutsättningar för fler kvinnor och flickor att göra det.

Geek Girl Meetup 2013 hålls 25-26 maj på Tekniska museet. Temat är rymden, och programmet kommer så småningom dyka upp på www.geekgirlmeetup.com/stockholm

Las mer pa Tekniska Museet

Share

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *