”Bygg din webb för människor, inte för Google” – GGM Umeås julsession

Geek Girl Meetup Umeå - julsession 14/12 2011

Google på både gott och ont.

Ingen julsession utan skumtomtar.

Ännu en gång har vi gjort succé med Geek Girl Meetup Umeå. Till vår senaste julsession om Sökoptimering och Googlifiering trostade över 60 kvinnor julshoppingen. De bänkade sig med sina iPads, datorer och smartphones för att lyssna till Mikaela Petterson från Välkommen och Astrid Mager, postdoktorand från Österrike. Temat var det goda och onda Google.

Mikaela Pettersson från Välkommen.

Mikaela Pettersson från Välkommen gav många matnyttiga tips om hur du kan göra din webbsajt mer synlig på webben. Hennes mantra löd genomgående: ”Bygg din för webb för människor, inte för Google”, underförstått att det är människor som ska kunna förstå vad som sägs på din sajt först och främst, inte sökmotorer.

Kolla in hennes föredrag om Sökoptimering på Bambuser.

Astrid Mager-Googlifiering av allt.

Astrid Mager, postdoktorand på HUMlab vid Umeå universitet, kommer från Österrike och hon forskar på den stora googlifieringen som sprider sig i västvärlden. Hon vill höja ett varningens finger över sökmotorns faktainsamlande.

– Det är stor skillnad på Google och Facebook. Facebook väljer du själv om du vill gå med. Google däremot samlar info om dig oavsett om du vill eller inte. Vi håller på att sälja ut hela vårt kulturarv till Google, är inte det skrämmande?, sa hon och fick många medhåll. Ett sätt att surfa anonymt är att använda sig av http://scroogle.org/ som är en add-on på din browser.

Och jo, hon använder själv Google och har även Facebook.

– Jag måste ju sprida ut mitt budskap jag också, sa hon och skrattade.

Kolla in Bambusersändningen med Astrid Mager.

Kolla in Flickr-bilder från eventet här.

Ett större event är inplanert i 17-18 mars på HUMlab, vid Umeå universitet. Till det behöver vi många händer, hjärnor och lyssnare. Vill du tala eller hjälpa till så kontakta: Ingela Hjulfors Berg  – ingela.hjulfors.berg@adm.umu.se eller Emma Ewadotter-  emma.ewadotter@humlab.umu.se

 

Share

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *