Succé för #digitalsensorik

Det var en superskön stämning på Sliperiet, Konstnärligt Campus när Geek Girl Meetup gjorde omstart i går. Över 50 tjejer kom och tog nyfiket del av programmet kring #digitalsensorik. Temat handlade mycket om människans kommunikation både digital och analog. 

Den här veckan är det också officiell invigning av Sliperiet. Här finns bland annat ett Fab Lab som har hämtat sin inspiration från MIT i USA och är det första i Sverige. Här finns det 3D-skrivare, laserskärare, portalfräs, motion capture utrustning, soft lab med smarta textiler samt en ljud-&mediastudio.

– Det är tyvärr väldigt mansdominerat, men vi söker volontärer till labbet som gärna får vara kvinnor,  säger Linnéa Demitriou, konstnärlig ledare för Sliperiet.

Sedan presenterade Hanna Dermes, ny kommunikatör på Infotech Umeå, om att det finns hjälp att få hos dem om du har en affärsidé du vill förverkliga.

Först ut av talarna var Johanna Björklund, forskare på Umeå universitet och delägare av IT-utvecklingsbolaget Codemill.

Hon berättade att Codemill har 30 civilingenjörer och växer med cirka fem personer per år och de vill gärna ha tjejer.

– Vi jobbar med digital media och har mest internationella kunder i London och Storbritannien som The Guardian. 

I sitt föredrag Car: the fusion berättade hon om sin forskning kring speech recognition – taligenkänning i det europeiska forskningsprojektet MICO. 

Det är stor efterfrågan på taligenkänning av deras kunder. Men systemen är aldrig riktigt bra. Datorn har svårt att göra skillnad på ljud så det blir många missar och semantik fel precis som rubriken på hennes föredrag som tolkats av en dator och egentligen betyder Constitution.

För att minimera språkmissarna så jobbar forskarna med 1:1 ljud, det vill säga att varje språkljud har en särskild fonetisk beskrivning för datorn.

Ett exempel på ett roligt semantik fel:
Fruit flies like a banana

Därefter äntrade Helena Lindgren scenen med sitt föredrag Vem tror jag att du är egentligen? Hon forskar på datavetenskap vid Umeå universitet och har en bakgrund som arbetsterapeut. Hon är med och utvecklar digital teknik för att bygga hjälpmedel för människor som digitala agenter eller robotar som kan hjälpa människor i deras vardag. Hon visade hur forskare i Japan har tagit fram Actoroids som är så lika människor som möjligt och mänskliga beteenden.

– En digital agent- robot, kan uppfattas som empatisk för att vi lär dem det.  Bygga hälsodata som kan användas till att vårda mig.
Dialogsystem är trevliga. Många föredrar att prata med en agent istället för med en doktor. De är  tålmodiga och en trevlig upplevelse för människor och inte stressade, berättar Helena.

image.related.articleLeadwide.620x349.2ryyiDen japanske professorn Hiroshi Ishiguro har byggt en robotkopia av sig själv som gör att han kan vara på olika platser och till exempel ge föreläsningar.

– En robot kan lära sig ett beteende men inte förstå att den sårar en människa, säger Helena.

Frågor om normativa beeteenden och etik och moral blev genast en het diskussion efter att publiken fick se detta youtubeklipp om sexiga actoroids i Japan.

– I forskningen byggs det normsystem för att använda på agenter. Det handlar om att utveckla de systemen i framtiden, poängterade Helena.

Slutligen fick retorikkonsulten Ingela Hällsten från Artfine retorikbyrå avrunda kvällen. Det blev lite mer jordnära iakttagelser av människokroppen och våra beteenden.
Hon berättade om Powerposer. De ökar testosteron och minskar kortisol= säkrare och bättre prestation.
Signalerar power. Självklart var vi alla tvungna att ställa oss upp och testa.

Steapling– triangelrörelse med händerna. Forskning visar på att den inger förtroende. Enligt Ingela så drillas vittnen i rätten att använda sig av denna pose för att vara övertygande i rätten.

Maktposer – Händerna i sidorna, eller luta dig mot ett bord med raka armar eller lyft armarna mot taket i en segergest. Stå så i fem minuter innan ett anförande. Det ökar testosteronet i kroppen, sänker kortisolet (stresshormonet) och du utstrålar mer självförtroende.

Det finns även hög- och lågstatus kroppsspråk, det är du inte född med utan kan påverka.

Hög status: Lugnt kroppsspråk och inga yviga gester.

Låg status: Hänger ihop, lägger i armarna i kors, flackande blick, gör sig mindre, trasslar in benen.

En metod för att få andra människor att gilla dig är spegling av den andra personens kroppsspråk.

– Vi härmas för att vi trivs ihop. Du kan märka hur du plötsligt står eller sitter som den andra personen. Det händer inte om du inte tycker om den personen.

Hur sitter personen? Följ efter. Testa om den andre speglar dig, byter den efter dig då har du lyckats och förmodligen gillar ni varandra.

– Framför datorn går det också att spegla mottagaren. Genom till exempel att spegla samma beteende med långa meningar, korta meningar. De som kommunicerar på samma sätt gillar vi, säger Ingela

Mikrouttryck-7 olika känslor som vi visar under en microsekund.

– Det här är beteenden som händer på bara några microsekunder men som vi hinner avläsa för att avgöra olika känslor hos en person. Vi kan se igenom om ett leende är äkta eller om det är spelat. Vi känner av det spontant om det är en människa vi tycker om eller inte., säger Ingela.

Giraff-
Glad– ögonen drar ihop sig något- äkta leende
Ilska– skjuter fram hakan, biter ihop läppen,rynka ögonbrynen
Rädsla– stirra och spänna
Avsmak– rynka på näsan, skjuta ned ögonen.
Förakt – lyfter mungipan
Förvåning– uppspärrade ögon men avslappnad mun

Gå in på Artfine.se och testa på 20 olika leenden kolla vilka som du tycker är äkta.

Share

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *