Våra stolta talare på Digital Commitments 17 mars

Digital Commitments

Nu kan vi  äntligen stolt presentera vilka våra talare är på Digital Commitments – one-night-stands or going steady?
Har du inte anmält dig än så gör det här.

Här kommer talarna:

• Sara Wendel-Örtqvist, spelutvecklare på Paradox Interactive, Stockholm:

Hur får fler kvinnor att bli spelutvecklare?
Kvinnor i spelbranschen är programmerare, designers, grafiker, producenter, game writers och community managers. Vi har samma roller som männen, vi är minst lika bra på det vi gör och vi brinner för spel. Varför är då bara tio procent av alla spelutvecklare i världen kvinnor och hur ska vi göra för att bli fler? Ska spelen förändras eller förändrar spelen oss? Vi tjejer måste höja våra röster för att höras, nu måste vi även synas för att kunna bli fler.

• Elza Dunkels, nätforskare och lärarutbildare på Umeå universitet:

Det finns ingen nätmobbning
Min forskning om unga och nätet har fokuserat på nätets baksidor såsom trakasserier, pedofiler och desinformation. Jag har intervjuat barn om hur de tänker och mina studier följer två viktiga principer; jag anlägger ett kritiskt perspektiv och jag söker alltid barnets röst. Det kan låta självklart men när det gäller just unga och nätet har det visat sig vara svårt – den tekniska sidan av nätet tycks stå i vägen och vi har svårt att verkligen lyssna till vad unga har att säga. I denna föreläsning problematiserar jag mobbning via nätet och påstår att det egentligen inte finns någon särskild nätmobbning.

Ingela Hjulfors Berg, Digital kommunikatör, Diggjo :

Workshop- Omvärdsbevaka ditt företag med RSS
Det är inte nödvändigt att ha dyra betaltjänster för att omvärldsbevaka sitt företag. Vi pratar lite om vilka gratisverktyg det finns för att få bättre koll på vad omvärlden säger om ditt företag eller dina tjänster.

• Lillemor Strömberg, journalist Sveriges Radio Västerbotten:

Workshop-Storify -storytelling med sociala medier 

Storify är ett gratis verktyg för att samla social media flöden på ett och samma ställe och på så sätt få en samlad överblick över en enskild händelse. Hösten 2011 samlade Lillemor in information från bland annat twitter när det stormade som värst kring personalnedskärningarna på Sydsvenskan. Allt började med en tweet från Turkiet med kulturjournalisten Andreas Ekström på Sydsvenskan. Över 2 000 personer har följt hennes storify om Sydsvenskan.

• Johanna Björklund, dataforskare Umeå universitet:

Arga lappar och stora bröder
Forskningsområdet författaridentifiering handlar precis som namnet antyder om att avgöra vem som har skrivit en anonym text. Det finns många orsaker att studera frågan, till exempel kan man vilja veta om Shakespeare verkligen skrev alla sina pjäser själv, vem som ligger bakom ett visst utpressningsbrev, hur man gör för att skriva som Hemingway, om två studenter med liknande rapporter har fuskat, eller om en person försöker ge intryck av att en viss åsikt är mer utbredd än den verkligen är, genom att publicera samma budskap med olika underskrifter. Hur man än ser på saken så sker det just nu stora framsteg inom området, och de automatiska system som finns för att röja upphovsmannen bakom anonyma texter blir allt bättre. Det här är något man måste förhålla sig till och informera om, eftersom de texter som läggs ut på Internet i dag kommer att finnas kvar i en framtid där upphovsmannens anonymitet inte längre kan garanteras. Med min presentation vill jag ge en enkel introduktion till området och öppna för en diskussion om ämnet.

Fler talare med presentationer på ingående: 

• Camilla Eriksson, talskriverska, Retorikiska, Stockholm. Hon skriver talen till deltagarna i Livet blir bättre på TV3 och kommer ursprungligen från Skellefteå.

Jenny Grönlund, webutvecklare, Internetform, Bollnäs. De jobbar med konceptutveckling informationssamhället 3.0  för Region Västerbotten.

Stephanie Hendrick, internetforskare på HUMlab, Umeå universitet. Hon kommer att prata om digital aktivism.

• Annika Olofsdotter,Programansvarig Spelprogrammet, Instutitionen för kommmunikation, medier och it, Södertörns högskola. Hon kommer att prata om kvinnor och spel.

 

Share

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *