Big Sister 23-24 maj på Tekniska Museet – anmälan har öppnat! #GGM15

March 19, 2015

Helgen 23-24 maj är det dags för Geek Girl Meetup 2015 på Tekniska museet i Stockholm. Årets tema är BIG SISTER.

Säkerhet och övervakning, integritet och yttrandefrihet. De diskussioner som förs om Internet i våra politiska institutioner, i fikarum på jobbet och i internationella medier handlar i mycket om frågor kring avlyssning, digitala fotspår och vad som är okej och inte okej att veta, sprida och dela med sig av på nätet.

Vi i Geek Girl Meetup vill därför belysa de här frågorna i stort och smått, lokalt och internationellt i årets tema BIG SISTER, vår uppdatering och tolkning av begreppet Big brother.

——–

Time for Geek Girl Meetup 2015. This years theme is BIG SISTER. 

Discussions about the Internet held at coffee breaks in offices, in political institutions and in the international media are more often than not about digital footprints, interception and about what’s OK or not to know, spread and share on the Web.

At Geek Girl Meetup this year, we’re going to discuss these issues in different angles, and in local and international perspective.

Ur programmet

Vi kan redan nu avslöja några av punkterna ur programmet. Håll i er!

Eva Galperin, Global Policy Analyst, Electronic Frontier Foundation (ENG). Eva misspent her youth working as a Systems Administrator all over Silicon Valley. Since then, she has seen the error of her ways and earned degrees in Political Science and International Relations from SFSU. 

Vian Tahir och Azuka Nnamaka från Nätaktivisterna, ett projekt som jobbar för att uppmuntra och stötta unga i att vara antirasistiska aktörer på nätet. Vian och Azuka kommer prata om yttrandefrihet, de lagar som gäller på nätet, samt hur en aktivist kan använda sig av nätet för förändring. 

Amelia Andersdotter har varit svensk ledamot i Europaparlamentet för Piratpartiet mellan december 2011 och juli 2014. Hon engagerar sig för internet i samhället och de olika frågeställningar som det medför, inte bara på det tekniska planet utan också på det sociala, kulturella och politiska.

Geek Girls Minis kommer också vara med på plats, det kommer också bli ett pass om skolan och integritet, Blank Spot Project och Civil Rights Defenders. Räkna med massor av talks, workshops och intressanta möten av kvinnliga geeks för kvinnliga geeks – Missa inte detta!

Share

Nu nördar vi loss igen! #GGMIF Pop-up AW & Quiz! 16 dec hos HiQ

December 9, 2014

Nu nördar vi loss igen! Geek Girl Meetup IF har en pop-up AW hos HiQ den 16 dec för våra medlemmar, deras vänner och nyfikna. Vårt tema denna gång är Nördighet. Så räkna med nördiga talks, nördigt häng & nördquiz – ni kommer dessutom att få reda på temat för nästa års riksevent!!! Vi kommer helt enkelt få en grym kväll tillsammans! 

Mat & dryck ingår (tack HiQ 🙂

LÄS MER & ANMÄL ER HÄR (senast 14 dec) 

Schema:
18:00 Välkomst-mingel
18:30 GGM & HiQ presenterar sig själva
19:00 Malin Söderberg @clownmat
19:30 Paus
20:00 Josefin Westborg @silverbubblan
21:00 Styrelsen presenterar temat för nästa Geek Girl Meetup IF:s Riksevent
21:15 Quiz!!

//Styrelsen 

Share

Tack .SE för Internetdagarna och välkomna alla nya medlemmar!

December 3, 2014

Den 24-25 november arrangerade .SE (Stiftelsen för internetinfrastruktur) konferensen Internetdagarna. På konferensen fanns det totalt 17 spår och till vår stora glädje kunde vi se att i över hälften av spåren har vi kvinnor som är engagerade eller medlemmar i GGM IF som spåransvariga, talare,  moderatorer eller paneldeltagare.

Vilken kraft!

Vi hade också en GGM IF monter som vi fick av .SE, den turades olika geeks om att stå i. Det var fullt ös hela dagarna, intressanta samtal, möten, nya medlemmar och sponsorer kom förbi!  Under andra dagen tog till och med våra “bli medlemslappar” slut. Ett mycket lyckat Internetdagarna.

Stort tack till er alla som tog plats!

<3 <3 <3

//Styrelsen

Share

Welcome to Stockholm to make a difference

June 9, 2014

ESBRI vill gärna erbjuda Geek Girl Meetups nätverk möjlighet att delta på 2014 Global Symposium on Women’s Entrepreneurship i Stockholm den 17-18 juni med 40% rabatt på deltagaravgiften. Du betalar endast 700 kronor (exklusive moms) istället för 1300 kronor (exklusive moms).

På symposiet möter du talare från Afrika, Europa och USA. Och det är deltagare från 15-20 länder. Så en bra möjlighet att inspireras, få ny kunskap och nätverka. Mer information finns här:http://www.esbri.se/june2014/gswe.asp.

Från föreningen kommer vi att vara tre personer som bemannar Geek Girl Meetups station och vi löser av varandra enligt följande: Cecilia Dolk @frkgeek heldag tisdag 17:e, Susanne Fuglsang GGM+ onsdag f.m.18:e och Ebba Kierkegaard @ebbakier e.m. Kom gärna förbi och häng med oss!

Share

Binero: en jämn fördelning behöver finnas överallt – inte minst i media och på t.ex. branschevent inom it.

May 22, 2014

binero_grey_on_white

Hej Cecilia Dolk på Binero!

Binero är med och sponsrar Geek Girl Meetup 2014 som Platinumsponsor.

Varför gör ni det?

För oss är viktigt att göra det vi kan för att förändra inom it världen.  – det är ingen hemlighet att många tjejer drar sig för att söka till branschen och för att komma till rätta med obalansen så krävs engagemang på fler olika plan.  Vi tycker att stötta insiativ där man delar med sig och sprider kunskap är enormt viktigt.

Har ni en strategi för att få in mer kvinnor i ert företag?

I en teknisk bransch som vår är det alltid kompetensen som fäller avgörandet. Men vi vet att det finns kompetenta tjejer där ute och gör vad vi kan för att få dem att ansöka. Vi är så pass små att vi helst vill få branschen att arbeta aktivt med dessa frågor, vi gör det vi kan på dom ställen vi kan. Det är så vi försöker se till den större bilden, att en jämn fördelning behöver finnas överallt – inte minst i media och på t.ex. branschevent inom it.

Vad gör Binero och/eller branschen själv för att lyfta kvinnliga förebilder?

Vi försöker stötta och vara aktiva där vi ser möjlighet, att vara delaktiga i GeekGirlMeetUp är viktigt för oss och vi tror – vi vet – att det verkligen skapar en skillnad.

Vilka kompetenser letar ni efter inom den närmaste tiden?

Vi söker alltid nya #supportninjor, om man kommer på konferensen kan man komma och prata med mig eller min kollega Sofia som också kommer vara på plats.

Vart kan man följa er någonstans i social media?  

Vi – Binero – finns lite överallt och svarar nästan dygnet runt – det är bara att höra av sig om man vill fråga något.

https://www.facebook.com/binero

https://twitter.com/binero

http://instagram.com/binero_se

 

Du Cecilia är ju också med i projektgruppen för GeekGirl Meetup 2014 – MakeIT.

Vad är din roll i GeekGirl Meetup?

Jag är ansvarig för GGM Seals – vår egen specialstyrka som kommer lösa praktiska problem och se till att tekniken fungerar under helgen. Sen försöker jag stötta vår projektledare Maria – vara lite allt i allo efter mina år som projektledare inom lajvhobbyn.

Vad gjorde att du började engagera dig i GeekGirl Meetup?

Jag vill bidra till att skapa en där mötesplatser för teknikintresserade och geekiga nördtjejer, det känns som en viktigt platform som jag själv har saknat genom åren.

Vad för slags geek är du?

Jag älskar att uppleva saker och spela spel – att skapa upplevelser du kan delta i. Det är såpass viktig del i mitt liv att jag i höst ska arrangera ett lajv i Polen som utspelar sig i Harry Potter världen – som är en annan nördighet jag har. Jag älskar att bygga saker och lära mig mer, men även bidra med kunskapen jag har nära mig eller lärt mig. Jag har bl a föreläst på Tekniska Museet om teknik på lajv och hänger tillsammans med många andra fanatiska nördar i deras Hall of Fame-korridor. En lajvande/spelande geek helt enkelt.

Vad betyder geek för dig?

För mig är det naturligt att kalla mig för geek, jag har minns första gången någon påtalade att mitt lajvande var nördigt och hur jag stolt stod upp för det. En geek för mig är när man är passionerad över sitt intresse och försvinner i det, när tid och rum inte spelar någon roll bara man får göra det man älskar. Det finns så många versioner av nördar/geeks där ute och det är en fantastisk subkultur där vi vi känner gemenskap för våra nördigheter.

På vilket sätt behövs GeekGirl Meetup?

Det är enormt viktigt att nördtjejer får mötas, känna trygghet, ett andningshål och känna sig inkluderade och trygga i att deras kunskaper och intressen räknas är jätteviktigt. Alla nördar måste såklart inte jobba med programmering eller teknik, men alla tjejer borde i alla fall känna att det är ett alternativ när de funderar över vad de vill jobba med, och inte automatiskt sortera bort det för att de tror att de inte kan. Här får många en möjlighet att blomma ut sin nördighet, vilket sällan är accepterat idag och det är det vi jobbar för – tillsammans en geekigare värld.

Vad ser du mest fram emot med GeekGirl Meetup 2014 #MakeIt?

Det är all kunskap som kommer börja spridas – tillsammans skapar vi det här – tillsammans gör vi det här.

Vart kan man följa dig någonstans på det stora internet?

Jag finns överallt i stort sett som frkgeek – instagram – twitter – facebook och jag fundera fortfarande på om jag ska börja blogga eller inte – det är någotn jag vill bli inspererad till att göra.

Tack för att du ville prata en stund!

Intervju av @xuemeirhodin

 

—————————————

Följ Geekgirl Meetup på Twitter @geekgirlmeetup med hastaggarna #GGM14 och #makeit

Instagram hastags: #makeit #ggm14

—————————————

Logo_makeit_150px

Geek Girl Meetup #MAKEIT
Datum: 24-25 maj 2014
Plats: Tekniska museet, Museivägen 7, Stockholm
Anmälan: http://simplesignup.se/event/42859-ggm14-make-it

Delar av konferensen livesänds på webben. För mer information: www.geekgirlmeetup.com/forening

—————————————

Share

Filippa Malmegård, Stockholm Makerspace: jag gillar den där nördiga, underbara magin som uppstår när geeks samverkar.

May 21, 2014

SONY DSC

Hej Filippa Malmegård från Stockholm Makerspace!

Vad är din roll i GeekGirl Meetup?

Peppad partner! Jag halkade i detta sköna nätverk genom mitt engagemang Stockholm Makerspace som jag varit med och grundat. Årets #MAKEIT tema gjorde medverkan självklar! Superkul om vi kan få fler tjejer att bekanta sig med kreativa verktyg för att ge fysisk form åt sina idéer, men också en erbjuda plats att vara och utforska tillsammans med andra.

Vad jobbar du med annars?

Jag jobbar på LEGO i Danmark, som Community Manager för LEGO MINDSTORMS, en leksak och robotbyggsystem som både små och stora barn kan leka med!

Vad gjorde att du började engagera dig i GeekGirl Meetup?

Tycker att nätverket har en peppig energi, blev tipsad av en kompis och hittade liksom hem i tankarna på betydelsen av att främja Geek girl-filosofin, som jag ser som en konstruktiv och kreativ rörelse som uppmuntrar till lek och samverkan på ett coolt sätt!

Vad för slags geek är du?

Hmmm…Jag är en prova-på-alla-möjliga-grejer geek! Inte svinbra på nåt men ruggigt nyfiken på massor. Och sen gillar jag den där nördiga, underbara magin som uppstår när geeks samverkar, tror mycket på kreativ samverkan!

Vad betyder geek för dig?

Geek för mig betyder att våga tro på sin egen kreativitet och liksom vara OK och lycklig över de lustiga uttryck den kan ta sig, att våga sticka ut… även när det hade varit 100 ggr lättare att välja mittfåran och bara anpassa sig till normen.

På vilket sätt behövs GeekGirl Meetup?

Som tjej blir det extra viktigt att hitta en alternativ väg och skaka av sig föreställningar om hur man bäst förvaltar sin nyfikenhet och kreativitet. Geek girl nätverket och geek girl identiteten blir ett sätt att hitta pepp och stöd i det arbetet.

Vad ser du mest fram emot med GeekGirl Meetup 2014 #MakeIt?

Bli inspirerad och lära mig saker och förhoppningsvis dela med mig av något jag kan.

Vad kommer ditt talk handla om?

Jag kommer representera Stockholm Makerspace och berätta mer om det. Också mycket taggad över att under eventet utforska konceptet “crowdcrafting”, och försöka göra ett experiment där vi skapar nåt kul tillsammans.

Vart kan man följa dig någonstans på det stora internet?

Jag bloggar på www.makerspace.se, så om man går in och gillar Stockholm Makerspace på Facebook så får man löpande länkar till aktiviteter som vi driver. Jag har även en sovande DIY blogg på ScrapHacker.com och på filippamalmegard.wordpress.com nördar jag ner mig i tankar kring kreativa nätverk då och då! Finns även på @ScrapHacker på Instagram och Twitter.

Tack för pratstunden Filippa!

Intervju av @xuemeirhodin

—————————————

Följ Geekgirl Meetup på Twitter @geekgirlmeetup med hastaggarna #GGM14 och #makeit

Instagram hastags: #makeit #ggm14

—————————————

Logo_makeit_150px

Geek Girl Meetup #MAKEIT
Datum: 24-25 maj 2014
Plats: Tekniska museet, Museivägen 7, Stockholm
Anmälan: http://simplesignup.se/event/42859-ggm14-make-it

Delar av konferensen livesänds på webben. För mer information: www.geekgirlmeetup.com/forening

—————————————

GeekGirlMeetup-speaker

Share

Detta är året då tech tweens tar över världen: Geek Girl Mini visar vuxna hur man kodar och använder makey-makey på årets Geek Girl Meetup.

May 21, 2014

GeekGirlmini

Lär dig Makey-Makey av Geek Girl Mini och lyssna på lärarna som förespråkar teknik och kodning för barn på årets Geek Girl Meetup #MAKEIT. 2014 är året då tech tweens tar över världen.

På årets Geek Girl Meetup kommer det hållas ett öppet spår för alla som besöker Tekniska Museet 24-25 Maj. Geek Girl Mini kommer att hålla i det öppna spåret och visa besökarna vad man kan göra med Makey Makey och andra teknik-kit.

I innovationsverkstaden på Tekniska museet kommer borden fyllas med massor av material för att kunna bygga, koppla och mixtra med den underbara uppfinningen makey makey.
Varför nöja sig med vanliga pianon, tangentbord och spelkontroller, när du kan bygga något eget i play-dough, sugrör och ståltråd?

Tjejerna i Geek Girl Mini kommer hålla workshop både lördag och söndag mellan 12-16 för alla som vill delta.

Den som vill testa på att koda i en trygg och rolig miljö, vuxen, barn eller allt där mitt emellan, får gärna ta med sin egen laptop så visar Geek Girl Mini hur man gör.

För vuxna kommer Terese Raymond och Karin Nygårds från teacherhack.com hålla talks om dansprogrammering och om att lära barn koda, kl 13:00 och 15:00, lördag och söndag.

Geek Girl Minis workshops och föreläsningar är öppet för alla som besöker museet.

———————————————————————————–

 

Geek Girl Meetup #MAKEIT
Datum: 24-25 maj 2014
Plats: Tekniska museet, Museivägen 7, Stockholm

Delar av konferensen livesänds på webben. För mer information: www.geekgirlmeetup.com/forening

Hashtags för Twitter och Instagram
Twittra med oss på @GeekGirlMini och med hashtagsen #makeit #ggm14

Instagram hastags: #makeit #ggm14

 

————————————————————–

Geek Girl Mini Ansvarig: Karin Nygårds @GeekGirlMini

karinnygards@gmail.com 0705 66 28 00

Presskontakt: Xue Mei Rhodin, @xuemeirhodin
xuemei@cedarwood.co 0760 49 64 64

Projektledare: Maria Sjöberg @maria_s
maria.sjoberg@geekgirlmeetup.com 0722 25 15 92

Programansvarig: Linda Sandberg @copylinda
linda@copylinda.se 0705 73 97 37

————————————————————–

Pressbilder: GeekGirlMini_Pressbilder_fotogra_AnnaGerdén

————————————————————–

Share

Speaker at GGM14: Lydia Winters from Mojang: A World of Possibilities.

May 20, 2014

—————————————

Talk på Geek Girl Meetup #MAKEIT 24-25 maj: Lydia Winters from Mojang: A World of Possibilities

Lydia Winters will be speaking about going outside of your comfort zone, finding creativity, Minecraft, and the YouTubes.

LydiaMojang

About the speaker

Lydia Winters, Director of Fun, Mojang
Winters is a passionate traveler, an online content producer, and the
Director of Fun at Mojang. She started her YouTube channel minecraftchick in November
of 2010 and built a 50,000 person subscriber base in less than 6 months,
before taking her role as a brand gatekeeper of the Minecraft
franchise. When she’s not sharing photos of her adventures on Instagram,
Twitter and YouTube are her creative outlets of choice.

Track: Creative/Business

@lydiawinters

—————————————

 

Follow Geekgirl Meetup on Twitter @geekgirlmeetup with hastags #GGM14 and #makeit

Instagram hastags: #makeit #ggm14

—————————————

Logo_makeit_150px

Geek Girl Meetup #MAKEIT
Date: 24th-25th of may 2014
Place: Tekniska museet, Museivägen 7, Stockholm
Buy ticket here: http://simplesignup.se/event/42859-ggm14-make-it

Part of the conference will be live streamed online. for more info: www.geekgirlmeetup.com/forening

—————————————

GeekGirlMeetup-speaker

Article by @xuemeirhodin

Share

Academic Work: det är viktigt med en intresseförening för tjejer i branschen.

May 19, 2014

  AW-logo-RGB-black-tag

Hej Matilda Lyngéus på Academic Work!

Ni är guldsponsor för Geek Girl Meetup 2014. Varför har ni valt att vara sponsorer?

Vi är jätteglada för vårt samarbete med Geek Girl Meetup och tycker att det är viktigt med en intresseförening för tjejer i branschen.

Har ni en strategi för att få in mer kvinnor i ert företag?

Vi är idag fler kvinnor än män i företaget, och med utgång från det så ser vi att en viktigare fråga för oss är jämställdhet i ledande positioner.

Vad har funkat?  

Vi har en stor andel av vår personal från beteendevetenskapliga utbildningar där fördelingen av studenter till stor del är kvinnor och det speglar vår verksamhet.

Vad gör Academic Work och/eller branschen själv för att lyfta kvinnliga förebilder i er bransch?

Vi stödjer bland annat Womengineer, Geek Girl Meetup och mindre sektionsföreningar på universitet såsom TGE (Elektro Chalmers). Vi sprider detta genom våra egna kanaler såsom vår blogg blogg.academicwork.se

Anordnar ni några event eller meetups som är öppna för de som är intresserade att jobba hos er som ni vill tipsa om?

Vi anordnar events löpande under året och publicerar dessa på vår hemsida www.academicwork.se

Vilka kompetenser letar ni efter inom den närmaste tiden?

Systemutvecklare och programmerare.

Vart kan man följa er någonstans i social media?

På:

Facebook https://www.facebook.com/AcademicWork

Twitter https://twitter.com/academicwork_se

LinkedIn https://www.linkedin.com/company/academic-work

Instagram (@academicwork) http://instagram.com/academicwork

Tack för att du ville prata en stund med oss!

 

GeekGirlMeetup-sponsor

Intervju av @xuemeirhodin

 

—————————————

Följ Geekgirl Meetup på Twitter @geekgirlmeetup med hastaggarna #GGM14 och #makeit

Instagram hastags: #makeit #ggm14

—————————————

Logo_makeit_150px

Geek Girl Meetup #MAKEIT
Datum: 24-25 maj 2014
Plats: Tekniska museet, Museivägen 7, Stockholm
Anmälan: http://simplesignup.se/event/42859-ggm14-make-it

Delar av konferensen livesänds på webben. För mer information: www.geekgirlmeetup.com/forening

—————————————

Share

STING: Vi ser det som självklart att jobba för jämställdhet.

May 19, 2014

  STINGlogo_2011.CMYK

Hej Sara Mattsson på STING!

STING är med och sponsrar Geek Girl Meetup 2014. Varför gör ni det?

För att det är ett fantastiskt initiativ! Vi har medverkat i mindre skala tidigare år, och som en av Sveriges ledande affärsacceleratorer vill vi nå ut till fler kvinnor – fler kvinnliga geeks helt enkelt.

Har ni en strategi för att få in fler kvinnor i era startups och företag/organisation?

Vi ser det som självklart att jobba för jämställdhet, och att det är viktigt att balansera antalet män och kvinnor inom teknikbranschen. Vi vill se fler kvinnliga entreprenörer – och att de också söker till STING – så vi arbetar ständigt för att förbättra förutsättningarna för det. I mars gick vi med i det nya initiativet TechEq tillsammans med flera av de startups vi jobbar med.

Tack vare att STING verkar inom många olika områden – affärsutveckling, finansiering, rekrytering, nätverk och marknadsföring – kan vi på ett naturligt sätt “attackera” en sådan fråga från flera håll för att också nå ut till en bred publik. Det är ett långsiktigt arbete där vi måste arbeta tillsammans. Man måste börja någonstans, och att höja kvinnor inom IT och lyfta fram dem i vår kommunikation är ett sätt. Andra viktiga faktorer är att se till att vi mäter resultaten och är transparanta i hur vi arbetar, och att inse att vi har en bit att gå – och den vägen kommer att vara både krokig och rak.

Har det funkat?  

Vi har en lång rad STING-entreprenörer som är kvinnor, bland andra Caroline Walerud (Volumental), Carolina Johansson (Solelia Greentech), Astrid Friborg (Berries by Astrid), Rosie Linder (eQidz), Linda Krondahl (HiNation), Liisa Petrykowska (Ignitia) och Stina Ehrensvärd (Yubico), alla VD:ar och grundare av respektive bolag.

Från januari i år arbetar vi med Sanna Nilsson, Lovisa Levin och Rosalyn Knapp på Kalle Kodare/Codarica, som är ett av de sällsynt få bolag i Sverige med enbart kvinnliga grundare. I andra omgången av STING FastForward, vårt nya acceleratorprogram för internet/media startups, har faktiskt hälften av grundarteamen kvinnliga medlemmar.

När det gäller STING som företag består vårt eget team av sex kvinnor och åtta män, och våra tre senaste rekryteringar har varit kvinnor.

Så, ja – vi ser resultat!

Vad gör STING och/eller branschen själv för att lyfta kvinnliga förebilder i er bransch?

Vi har länge arbetat med att lyfta fram de inspirerande kvinnor som vi arbetar, och har arbetat, med. Det är inte bara vi som uppmärksammar dem: Caroline Walerud, VD på Volumental, blev utsedd till Årets Supertalang 2013 av Veckans Affärer. Men vi kan alltid bli bättre och genom att vara representerade i rätt sammanhang (till exempel Geek Girl Meetup) får vi chans att träffa nya ansikten och lära oss nya sätt att agera förebilder.

Anordnar ni några event eller meetups som är öppna för de som är intresserade av STING och startups som vi kan tipsa om?

Vi anordnar en hel del events, bland annat har vi matchmaking kvällar – “Join a Startup” – där man får träffa bolag som rekryterar. Vi samarbetar också med andra aktörer, exempelvis SUP46 samt den akademiska världen genom KTH Innovation och Student Inc. Eventen är oftast öppna för alla, så ett tips är att hålla koll på oss i sociala medier.

Så, vart kan man då följa er någonstans i social media?

Vi finns på Facebook, Twitter, LinkedIn, Flickr, och Youtube.

Tack för pratstunden Sara!

 

GeekGirlMeetup-sponsor

Intervju av @xuemeirhodin

 

—————————————

Följ Geekgirl Meetup på Twitter @geekgirlmeetup med hastaggarna #GGM14 och #makeit

Instagram hastags: #makeit #ggm14

—————————————

Logo_makeit_150px

Geek Girl Meetup #MAKEIT
Datum: 24-25 maj 2014
Plats: Tekniska museet, Museivägen 7, Stockholm
Anmälan: http://simplesignup.se/event/42859-ggm14-make-it

Delar av konferensen livesänds på webben. För mer information: www.geekgirlmeetup.com/forening

—————————————

Share