Bädda för en framgångsrik presentation

Foto från kvällen

Under en kall och ruskig decemberkväll bestämde vi, Maria Gustafsson och Sara Eggert, att nästa Geek Girl Meetup skulle bli något mer än våra Geeka & Fika-träffar.  Näst gång skulle bli en riktigt lärorik kväll i Geek Girl Academy!

Vi började planera en workshop och ämnet kom direkt – workshopen skulle handla om hur man bäddar för en framgångsrik presentation. Vårt mål med workshopen var att alla deltagare skulle känna sig stärkta och inspirerade till att tacka JA nästa gång förfrågan dyker upp om att föreläsa. 20 platser utannonserades på vår webb och dessa platser fylldes inom 12 timmar. Reservlistan blev snabbt lång och vi insåg att vi behövde fixa fler stolar till vårt event. Det fixade kommunikationsbyrån Rabash som sponsrade oss med lokal.

Datumet för vår metaföreläsning bläddrades snabbt fram i kalendern och under den frusen torsdagskvällen 31 januari 2013 fylldes lokalen med förväntansfulla geek girls. Kvällen startade med välkomnande mingel, ostbricka och smarriga smoothies.

Sedan var det dags för presentationen av kvällen. Maria började med att hålla en föreläsning om hur man planerar upp en lyckad presentation och hur du jobbar bort nervositeten. Marias tips till att koka ner en presentation är först att välja ett område. Därefter skriva ner 10 ämnen för att sedan välja och prioritera tre av dessa ämnen. Utveckla presentationen kring dessa tre ämnen och tänk hela tiden på vad vill du att publiken ska ta med sig hem i tanken. Se underlag längre ned i inlägget.

Maria lämnade därefter över ordet till Sara som höll en föreläsning om hur man genomför själv presentationen. Att inspireras av andra föreläsare och notera vad och varför man anser att föreläsaren är bra och sedan göra det till sin egen stil, är Saras bästa tips. Några av de andra tipsen var t ex att involvera publiken, röra sig dynamiskt över scenen och använda sig av power posing (se gärna Amy Cuddy’s TED Talk om detta).

Efter Marias och Saras föreläsningar var det dags för gruppindelning och deltagarna fick (lite chockartat) reda på att de skulle planera OCH presentera en föreläsning inför alla deltagare innan kvällen nådde sitt slut. Efter en mindre stunds tystnad fylldes Rabashs lokaler av ett härligt myller av skratt och idéskapande. Under tiden Maria och Sara höll föreläsning såg Maja Larsson, geek girl och illustratör, presentationen via Bambuser och live-illustrerade föreläsningen. Se Majas härliga live-tecknade bilder samt blogginlägg om kvällen.

När det var dags för grupperna att presentera fick de ännu en utmaning. Feedback från varje grupp skulle ges till den presenterade gruppen. Feedback skulle ges vad som var BRA och vad som kunde FÖRBÄTTRAS. Inte ett snack om det som var dåligt.

Alla gruppers presentationer var helt outstanding. Ämnen som togs upp av grupperna var t ex huruvida den trycka tidningen var på väg att dö, nyinflyttades perspektiv på Göteborg, ens svåraste utmaningar och förmågan att säga NEJ till saker för att kunna säga JA till det som betyder något. Att presentera inför en värmande och förlåtande grupp gjorde att vi alla vågade ta chansen att ställa sig upp på scenen. Många skratt och en del tårar kom under presentationerna.  Efter alla presentationer kunde alla slappna av och bara känna sig enormt stolta över vad vi alla hade lyckats med under kvällen. Som extra pepp bjöd Cloudberry Communications samtliga deltagare på varsin mingelkortlek.

Många kramar delades ut innan det var dags att ta spårvagnen hem. Att vakna upp dagen efter och läsa alla fina kommentarer på Twitter (#ggmgbg) var en lycka och värmde allas hjärtan.

Om det kommer fler Geek Girl Meetups? – SJÄLVKLART! Är Du den som är med och arrar näsa gång?

Marias och Saras filmade presentation hittar du på Bambuser. Våra presentationer på SlideShare hittar du här.

Här kan du hitta presentationerna från de grupper som valde att bli filmade: Grupp 1, grupp 2, grupp 3 och grupp 4. Grupp 5 valde bort filmen.

Checklistan som delades ut under kvällen kan du se längst ned i detta blogginlägg.

Foto från kvällen

 

Bild från kvällen

 

Bild från kvällen

 

Bild från presentation

Blld från @TattySounds

 

Tweets från #ggmgbg

Tweets från #ggmgbg

 

Checklista för en framgångsrik presentation

Checklista för en framgångsrik presentation. Klicka för att se den större.

 

Tack och hej!

 

Share

4 kommentarer på “Bädda för en framgångsrik presentation

  1. Pingback: Me on Bambuser
  2. Sara Eggert skriver:

    Hej, Marina! I Sverige finns Geek Girl Meetup i Stockholm, Göteborg, Malmö/Öresund och Umeå. Kolla dropdown listan som finns högst upp i högra hörnet och välj den stad du önskar. Följ gärna #ggmgbg och #ggm på Twiter. Sök även på oss på Facebook. 🙂

Kommentarer är avstängda.