Thank you speakers of GeekGirlMeetup Enter.Space 2013

Dokumentation av talare från Geek Girl Meetup våren 2013

Press:

Sveriges Radio, 23:e Maj 2013. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=5542844

Metro, 24Maj 2013 http://www.metro.se/nyheter/nordtjejer-tar-plats-pa-tekniska-museet/EVHmew!k8O2qG1osol6/

TV4:

Blogs:

Tekniska Museet Bloggen http://blogg.tekniskamuseet.se/hundratals-geek-girls-i-stjarnspackat-mote-pa-tekniska-museet/

FlickPingis: http://flickpingis.hanapee.com/2013/05/25/geek-girl-meetup-dag-1/

EniroBloggen: http://eniroblogg.se/geek-girl-meetup-2013/

Alexandra St: http://www.alexandra.st/2013/06/03/entering-the-geek-girl-community/?show=slide

Lördag

Inlednings tal av  Heidi Harman, grundare av Geek Girl Meetup, Hanna Metsis, projektledare och Linda Sandberg, programansvarig samt Ebba Kierkegaard talar. Also thanks to Natashe Ehlen (Design), Mia Stromberg (Foto) och Ellen Sundh (Mobil program)

Gabriella Stenberg & Daria Mikhaylova – IRF presenterar: Ett rymdäventyr till jätteplaneten Jupiter & radarn MARA på Antarktis

2022 lyfter raketen som ska ta satelliten JUICE till Jupiter. Två av de elva vetenskapliga instrumenten ombord kommer från svenska forskargrupper. Det här är berättelsen om varför rymdforskning är så kul, varför vi vill åka till Jupiter och hur vi gjorde för att få med våra instrument på JUICE.
Bio:
Gabriella Stenberg: Rymdforskare vid Institutet för rymdfysik i Kiruna. Uppvuxen i Vänersborg och skulle egentligen ha blivit journalist men tänkte bara studera lite fysik först. Favoritplaneter: Venus, Mars och Jupiter. Gillar: Gröt, idrott, fantasy och snö.  På gång: Skriver på en roman sedan väldigt många år och ska gifta mig i sommar. www.irf.se

Daria Mikhaylova är ingenjör och arbetar med Polar Atmospheric Reseach Programme på IRF. Hon kommer direkt efter Gabriella att berätta om radarn MARA och om hur det är att jobba på Antarktis.

Video Gabriella: http://video.geekgirlmeetup.com/video/8207008/geek-girl-meetup-enter-space-gabriella
V
ideo: http://video.geekgirlmeetup.com/video/8206988/geek-girl-meetup-enter-space-daria
Q&A: http://video.geekgirlmeetup.com/video/8202763/geek-girl-meetup-enter-space-daria

Cecilia Hertz, VD Umbilical Design Rymddesignprojekt med ESA/NASA – A journey from space down to earth

Umbilical Design grundades 2001 med fokus på rymdtekniköverföring och design för rymden och extrema miljöer. Down to Earth är ett innovationsprojekt initierat av Umbilical Design som drivs i samverkan med partners i den privata och offentliga sektorn. Syftet är att stimulera svensk industri till att skapa nya och spännande arbeten för unga människor baserade på hållbara koncept och rymdteknologier.  www.umbilicaldesign.se Twitter: @UmbilicalDesign http://downtoearth.se

Karin Nilsdotter, VD, Spaceport Sweden – Space – your next adventure!

Spaceport Sweden is a pioneering initiative to establish commercial human spaceflight in Kiruna and become Europe’s gateway to space. We welcome you to join our journey towards the future and offer you space experiences already now – your next adventure starts here.

Carolina Gómez Lagerlöf – Rymdskepp i patentskrifterna

Ett anförande om rymdskepp i patentskrifterna Carolina Gómez Lagerlöf arbetar på Patentverket och har en hel del roliga saker att dela med sig av.

Sofia Alonzo – The Monitor Celestra

I mars i år byggdes jagaren Småland om invändigt till ett rymdskepp. 450 människor från hela världen kom för att delta i ett lajv som både byggde på datakonsoller för att styra själva rymdskeppet men även mycket på mänskliga relationer och fördomar. Sofia kommer att prata om hur och varför detta genomfördes.

Tess Lindberg – Om Jerrie Cobb som kunde och som borde ha blivit den första kvinnan i rymden på 60-talet!

Tess har träffat Jerrie Cobb och kommer dela med sig av en fantastisk berättelse som börjar på 60-talet fram tills idag. Om det var ett ämne i fantasterna Tess skulle ha alla svaren på så är det just Jerrie Cobb. Luta er tillbaka och njut! 

Boel Sjöstrand – Om den första kvinnan i rymden. Och vad har jämställdhet med min karriär att göra?

Vostok: Om den första kvinnan i rymden. Och vad har jämställdhet med min karriär att göra? 1963 reste den första kvinnan i rymden, en modig pionjär och förebild. 50 år senare behöver vi fortfarande modiga pionjärer och förebilder. Hur blir man en sån? Och måste man? Och what’s in it for me, egentligen?

Bio: Boel Sjöstrand, COO Netlight Consulting. Glad feminist med världens roligaste jobb. www.netlight.com/vostok @jamenboel

Jessica Bjorkang – Kvinnliga Sci-fi hjaltar i William Gibsons romaner.

Video: http://video.geekgirlmeetup.com/video/8203663/geek-girl-meetup-enter-space-jessica

Carolina Olsson  – Världens bästa rymdutställningar?

Genom unika bilder och spännande föremål visar museipedagogen Carolina Olsson hur rymdhistoriens konflikter och makalösa innovationskraft har visats upp av samtiden i form av stora rymdutställningar. Från ”Kosmos- äventyr i rymden”, som Valentina Teresjkova invigde och där Sovjet stolt visade upp kommunismens bragder till världsutställningen NASA- A Human Adventure möter vi både människoöden och politik, tekniska bedrifter och oersättliga kulturskatter.  Carolina arbetar på Tekniska Museet och är en fantastiskt berättare 😉

Tilde Mattsson – Sci-fi med @tildedrinkestea

Det finns en massa exempel på hur sci-fi påverkat vår utveckling och bidragit till nya innovationer. Från Jules Vernes tankar om resor till månen och till faktiska lösningar så som cat scan och magnet röntgen som inspirerats av dr McCoys medicinska verktyg i första Star Trek. Vi hade inte haft automatiska skjutdörrar på ICA eller iPads om det inte vore för Sci-Fi:n. 

Eva Sallander – Raketmotorer från Solna till rymden

ECAPS är marknadsledande i miljövänlig framdrivningsteknik för rymden. ECAPS ’High Performance Green Propulsion (HPGP) teknologi omfattar bränsle, framdrivningssystem och raketmotorer från 0.5N till 220N. Ett HPGP baserat framdrivningssystem har framgångsrikt demonsterats på PRISMA-missionen.

Bio: Doktor i fusionsplasmafysik från KTH, Postdoc vid Max-Planck Institutet i Tyskland, Jobbat på SSC, fd Rymdbolaget i sex år, Senaste tre åren i SSC’s dotterbolag ECAPS

Pernilla Lindh – Graph Databases – How does it work?

Den rätta datamodellen som passar ens behov kan göra skillnad mellan vackert och olidligt. För sociala nätverk, geodata och rekommendationsmotorer passar grafdatabaser som handen i handsken. Jag berättar om vad grafdatabaser är för något, vad mer de är bra på och hur man söker fram datat i dem. Exempel som jag visar är i Neo4j – en mycket populär grafdatabas som härstammar från Malmö

Bio: Work as THE Community Manager at Neo Technology and talk to people world wide and of course spreading the graph love. Im the girl who living life in converse while eating candy in the morning and saving the world in the afternoon. #ggmo planner and #neo4j nerdette who love life and music ♩♬ ♪♫ – http://p3rnilla.com/

Anna Hass & Sunna Nygård – Skriv dig mot stjärnorna – här och nu

Vi coachar dig på plats i att skriva ett ansökningsbrev eller en säljande text som tar dig mot stjärnorna! Ha gärna med dig något eget tidigare alster att jobba utifrån. Vi går igenom sånt som är bra att tänka över när som helst, även om du inte är i läge att skicka ansökningar nu. Lite personligt varumärke typ. 

Maria Ulfendahl, Martina Sällstedt‚ Siduri Poli

De roligaste, snyggaste och mest igenomtänkta idéerna behöver inte alltid vara de bästa, ibland är de mest oväntade idéerna det som ror projektet i hamn. Detta är en presentation om mod och hur man övervinner rädslan av att sticka ut och göra det som ingen förväntar sig.

Mia Caderas – Failure is not an option!

Vad blir konsekvenserna av att man inte kan reparera en Satellit i rymden? Kvalitetskrav, designkrav, arbetssätt, kostnader, viktiga trade-offs varvas med några konkreta exempel på vad som, trots allt, gick fel.

Tog studenten i Sverige och flyttade sen till Frankrike och pluggade till telecom ingenjör. Började rymdkarriären 1998 på Satellit företaget Alcatel Space (nu Thales Alenia Space) i Toulouse, som system ingenjör, sen kvalitetsingenjör på produktionsavdelningen. Flyttade 2008 (efter 19 år i Frankrike) tillbaka till Sverige och började på Rymdbolaget, Satellit divisionen, nu uppköpta och bolagiserade till OHB Sweden. Jobbar sen 2009 som kvalitetschef på OHB Sweden,Solna.

Isobel Hadley-Kamptz & Loth Hammar – Per aspera ad astra? Eller, varför stoppas kvinnor i it-världen så ofta av svårigheterna på vägen och når så sällan stjärnorna?

Digitaliseringskommissionen verkar på uppdrag av regeringen för det IT-politiska målet ”Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter”. En av våra sakfrågor är jämställdhet och där ser vi tyvärr hur rätt lite verkar förändras till det bättre, trots insikter om problemen och insatser från många håll. Vi vill inte vänta längre. Någonting måste hända nu.Vad ska detta någonting vara? Vi behöver er hjälp att komma vidare.

Linda Sandberg & Helena Lindh – RymdQuiz med @copylinda & @kafkaspice

För tredje året i rad kör @Copylinda  QUIZ på GGM och den här gången är det ingen mindre än Trekkien  @Kafkaspice som står vid hennes sida. Förutom att det kommer bli episkt och jäkligt kul RYMDQUIZ så utlovas rymdliga priser. Ni tävlar i lag och vill inte missa detta! Tänk på att i rymden kan ingen höra er skrika – SÅ FUSKA INTE!

SÖNDAG 26 MAJ

Maria Nilsson – Vad gör Sverige i rymden?

Varför behövs det svensk rymdverksamhet? Vad är det Sverige egentligen gör i rymden? Hur funkar det internationella rymdsamarbetet? Och vem är det som bestämmer vad de svenska pengarna ska användas till? Maria Nilsson på Rymdstyrelsen berättar om hur det är att jobba på den svenska rymdmyndigheten. 

Jag är avdelningschef och ställföreträdande generaldirektör på Rymdstyrelsen. Jag har ett fantastiskt omväxlande arbete men jobbar främst med internationell samordning, både i bilaterala rymdprojekt och i ESA- och EU-sammanhang och får tillsammans med övriga på Rymdstyrelsen representera Sverige i det internationella rymdsamarbetet. Jag brinner särskilt för vår informationsverksamhet och trivs när jag får vara ute och berätta om vad Sverige gör i rymden. Jag kan rekommendera ett besök på Rymdkanalen där det finns livesändningar, videos och bilder från rymden: www.rymdkanalen.se

Jessika Björkäng – Kvinnliga sci-fi-hjältar i William Gibsons romaner

•••Ina Bäckström  – Esport exploderar!••••
Starcraft2 var spelet som fick esport att explodera över världen. kulturen har gått från att husera i barnrummet till att bli en multimiljonindustri där legendariska koreanska proffs-spelare tjänar hundratusentals kronor i månaden och miljontals fan världens över följer turneringarna. Trots det kämpar fortfarande spelbranschen, media och pr-byråer med att förstå fenomenet, och med hur de ska komma in i den otroligt snabbt växande industrin. Ina Bäckström, grundare av BarCraftSTHLM och programledare för SVTs esportssändningar, ger en djupdykning i kulturen och passionen bakom esport, spelindustrins senaste evolution.

Birgit Flening – I rymden finns alla känslor!

…..min resa från millenieproblemens matematikfrågor till milleniemålens existentiella frågor….från matematik till miljö….och så lite kort om kvinnlig matematikhistoria, vikten av goda matematiklärare, Robyn-robot och några goda råd. Birgit arbetar som ”Sustainability Director på Ernst & Young AB

Video: http://video.geekgirlmeetup.com/video/8203716/geek-girl-meetup-enter-space-birgit

Karina Töndevold Liljedal – Crash course i co-creation/crowdsourcing/user design

Det blir allt vanligare att både små och stora företag involverar sina konsumenter i allt ifrån produktutveckling till nya reklamfilmer. Företag och organisationer startas också där man helt enkelt räknar med att konsumenterna kommer göra en del uppgifter som tidigare bara de anställda gjorde (t ex Threadless och Wikipedia).

Karina Töndevold Liljedal är doktorand vid Handelshögskolan i Stockholm där hon forskar på marknadsföringseffekterna av co-creation. Hon har tidigare arbetat inom digital marknadsföring i London och Amsterdam, bland annat på byrån AKQA med varumärken såsom Nike och Sky.

Video: http://video.geekgirlmeetup.com/video/8203718/geek-girl-meetup-enter-space-karina-1
Q
&A: http://video.geekgirlmeetup.com/video/8203715/geek-girl-meetup-enter-space-karina

Maria Gustafsson– Bygga international Space Apps Challenge – Ett hackathon med NASA.

Maria Gustafsson på MIKU aka mikumaria är den ständigt nyfikne beteendevetaren som skapar miljöer för innovation. WebCoast, Social Media Club Göteborg och nu senast Space Apps Challenge med NASA. 

Video: http://video.geekgirlmeetup.com/video/8203720/geek-girl-meetup-enter-space-maria-1
Q
&A: http://video.geekgirlmeetup.com/video/8203717/geek-girl-meetup-enter-space-maria

Kristina Alexanderson – Stormtroopers, bilder, CC – Möjligheterna i cyberspace med Creative Commons

Jag arbetar som chef för Internet i skolan på Stiftelsen för Internetinfrastruktur och är huvudansvarig för att se till att skoltävlingen Webbstjärnan  fungerar och blir bättre. Jag är även Creative Commons Sveriges skolombudman, vilket innebär att jag på min fritid arbetar med att sprida kunskap om Creative Commons. Jag har även skrivit en fantastisk Internetguide som heter Källkritik på Internet, utgiven 2012. Jag sitter också med i en av Digitaliseringskommissionens expertgrupper.

Video: http://video.geekgirlmeetup.com/video/8203714/geek-girl-meetup-enter-space-kristina

Elin Hallgren – En fis i IT-rymden?

10 sanningar om kvinnor, teknik och IT. Och varför man ska akta sig för små rosa raketer.

Rebecca Meritz  – Blasting off into Testing!

Start-ups often have trouble maintaining their codebase as they grow. Rebecca will discuss how she helped introduce testing into the FundedByMe’s development daily workflow. Rebecca is a Django developer at FundedByMe a Stockholm StartUp doing Equity Crowdfunding

Judith Wolst – Sälj dina vänner I rymden – framtiden Retail!

Hur ser framtiden för handel ut? Hur IRL-handel, digitalt, mobilt & rymdvarelser möter varandra.

Judith som driver byrån Indeed är Program Director på Berghs digitala utbildning ”Interactive Communication”och bloggar på www.judithwolst.se

Ida Metsis – A safe space for homeless cats
Jag tänker berätta om hur vi använder sociala medier för att hitta hem till katter. 

Video: http://video.geekgirlmeetup.com/video/8203662/geek-girl-meetup-enter-space-ida-1
Q&A: http://video.geekgirlmeetup.com/video/8203075/geek-girl-meetup-enter-space-ida 

Charlotta Selin & Louise Dahlborn – Trust @ start-ups

Building relationships with partners and internally is central in terms of being able to command and conquer in fast growing companies., especially when you grow from 3 to 800 employees (from 0 to 1.5 billion SEK revenues )in 7 years.  That trust has two sides: how to accomplish a strong relationship with a partner and even so importantly how to build a solid base internally to accomplish predictability and make sure that teams work towards common goals? Slideshare

Rebecka Öfverholm, Anna Baecklund och Mengxi Wu – Bygga Måntorn – konstruktionsövning!

Om man vill testa något annorlunda ska man komma till oss och bygga måntorn. Ett roligt pass där vi arbetar tillsamman i en konstruktions och gruppdynamikövning.

Zayera Khan – The space between

Vad handlar user experience om? Zayera Khan delar med sig av sina erfarenheter, ca 13 år inom UX. Skapa produkter, tjänster och bemötandet av kundens och användarnas behov. Vad är avgörande för skapandet av ett positivt UX?

Petronella Turesson – Från Satelliter till Molnet – Vad ska det blir av framtidens TV?

Om digitalisering och en industri som är i stor förändring. Fokus på affärsmodeller och konsumentbeteenden, lite teknik och ett resonemang kring hur och varför TV-distribution fungerar som det gör.

Ekaterina Garbaruk – Med kravanalyser tar du produkter från rymden till kunderna

Jag kommer berätta om identifiering av olika intressenter av produkter eller service. Om mina erfarenheter av att samla krav och analysera dem och också om hur krav kan påverka en kundrelation.

Gitta Wilén – Andra Dimentioner, precic här och nu.

Efter som vi redan är i universum på rymdskeppet jorden, vill jag visa er vad som förekommer i våra andra dimensioner – precis här, just nu. Om du är intresserad av att bli introducerad till augmented-reality-spel i din mobiltelefon, som Shadow Cities och Ingress, är det här din chans. Jag visar hur du kommer igång och hur du ska tänka, rent praktiskt.

Anna Hass & Sunna Nygård – Hur hushåller man med sitt raketbränsle?

När man är en eldsjäl riskerar man ju att bränna ut sig. Hur kan vi entreprenörer och framåtsträvare se till att må bra i längden? Kom och diskutera, lyssna och dela med dig av tänkesätt, metoder och verktyg för att hantera tid, energi, känslor, behov och mål. Favorit i utvecklad repris från Webcoast 2012.

Maryem Nasri, Selma Hosni – Enter the Space of Facebook in Tunisia
We’ll take you on a journey to different cultural planets. You’ll have a peak into the Space of Facebook in Tunisia.Hopefully you’ll leave this seminar with loads of inspiration!

Heidi Harman – DIY,  Ruby on Rails 101.

Founder of GeekGirlMeetup and serian entrepreneur de-mystifies the terminal and shares a quick intro to Ruby on Rails.

 

Sposorer

Share

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *