Succé för #digitalsensorik

18 september, 2014

Det var en superskön stämning på Sliperiet, Konstnärligt Campus när Geek Girl Meetup gjorde omstart i går. Över 50 tjejer kom och tog nyfiket del av programmet kring #digitalsensorik. Temat handlade mycket om människans kommunikation både digital och analog. 

Den här veckan är det också officiell invigning av Sliperiet. Här finns bland annat ett Fab Lab som har hämtat sin inspiration från MIT i USA och är det första i Sverige. Här finns det 3D-skrivare, laserskärare, portalfräs, motion capture utrustning, soft lab med smarta textiler samt en ljud-&mediastudio.

– Det är tyvärr väldigt mansdominerat, men vi söker volontärer till labbet som gärna får vara kvinnor,  säger Linnéa Demitriou, konstnärlig ledare för Sliperiet.

Sedan presenterade Hanna Dermes, ny kommunikatör på Infotech Umeå, om att det finns hjälp att få hos dem om du har en affärsidé du vill förverkliga.

Först ut av talarna var Johanna Björklund, forskare på Umeå universitet och delägare av IT-utvecklingsbolaget Codemill.

Hon berättade att Codemill har 30 civilingenjörer och växer med cirka fem personer per år och de vill gärna ha tjejer.

– Vi jobbar med digital media och har mest internationella kunder i London och Storbritannien som The Guardian. 

I sitt föredrag Car: the fusion berättade hon om sin forskning kring speech recognition – taligenkänning i det europeiska forskningsprojektet MICO. 

Det är stor efterfrågan på taligenkänning av deras kunder. Men systemen är aldrig riktigt bra. Datorn har svårt att göra skillnad på ljud så det blir många missar och semantik fel precis som rubriken på hennes föredrag som tolkats av en dator och egentligen betyder Constitution.

För att minimera språkmissarna så jobbar forskarna med 1:1 ljud, det vill säga att varje språkljud har en särskild fonetisk beskrivning för datorn.

Ett exempel på ett roligt semantik fel:
Fruit flies like a banana

Därefter äntrade Helena Lindgren scenen med sitt föredrag Vem tror jag att du är egentligen? Hon forskar på datavetenskap vid Umeå universitet och har en bakgrund som arbetsterapeut. Hon är med och utvecklar digital teknik för att bygga hjälpmedel för människor som digitala agenter eller robotar som kan hjälpa människor i deras vardag. Hon visade hur forskare i Japan har tagit fram Actoroids som är så lika människor som möjligt och mänskliga beteenden.

– En digital agent- robot, kan uppfattas som empatisk för att vi lär dem det.  Bygga hälsodata som kan användas till att vårda mig.
Dialogsystem är trevliga. Många föredrar att prata med en agent istället för med en doktor. De är  tålmodiga och en trevlig upplevelse för människor och inte stressade, berättar Helena.

image.related.articleLeadwide.620x349.2ryyiDen japanske professorn Hiroshi Ishiguro har byggt en robotkopia av sig själv som gör att han kan vara på olika platser och till exempel ge föreläsningar.

– En robot kan lära sig ett beteende men inte förstå att den sårar en människa, säger Helena.

Frågor om normativa beeteenden och etik och moral blev genast en het diskussion efter att publiken fick se detta youtubeklipp om sexiga actoroids i Japan.

– I forskningen byggs det normsystem för att använda på agenter. Det handlar om att utveckla de systemen i framtiden, poängterade Helena.

Slutligen fick retorikkonsulten Ingela Hällsten från Artfine retorikbyrå avrunda kvällen. Det blev lite mer jordnära iakttagelser av människokroppen och våra beteenden.
Hon berättade om Powerposer. De ökar testosteron och minskar kortisol= säkrare och bättre prestation.
Signalerar power. Självklart var vi alla tvungna att ställa oss upp och testa.

Steapling– triangelrörelse med händerna. Forskning visar på att den inger förtroende. Enligt Ingela så drillas vittnen i rätten att använda sig av denna pose för att vara övertygande i rätten.

Maktposer – Händerna i sidorna, eller luta dig mot ett bord med raka armar eller lyft armarna mot taket i en segergest. Stå så i fem minuter innan ett anförande. Det ökar testosteronet i kroppen, sänker kortisolet (stresshormonet) och du utstrålar mer självförtroende.

Det finns även hög- och lågstatus kroppsspråk, det är du inte född med utan kan påverka.

Hög status: Lugnt kroppsspråk och inga yviga gester.

Låg status: Hänger ihop, lägger i armarna i kors, flackande blick, gör sig mindre, trasslar in benen.

En metod för att få andra människor att gilla dig är spegling av den andra personens kroppsspråk.

– Vi härmas för att vi trivs ihop. Du kan märka hur du plötsligt står eller sitter som den andra personen. Det händer inte om du inte tycker om den personen.

Hur sitter personen? Följ efter. Testa om den andre speglar dig, byter den efter dig då har du lyckats och förmodligen gillar ni varandra.

– Framför datorn går det också att spegla mottagaren. Genom till exempel att spegla samma beteende med långa meningar, korta meningar. De som kommunicerar på samma sätt gillar vi, säger Ingela

Mikrouttryck-7 olika känslor som vi visar under en microsekund.

– Det här är beteenden som händer på bara några microsekunder men som vi hinner avläsa för att avgöra olika känslor hos en person. Vi kan se igenom om ett leende är äkta eller om det är spelat. Vi känner av det spontant om det är en människa vi tycker om eller inte., säger Ingela.

Giraff-
Glad– ögonen drar ihop sig något- äkta leende
Ilska– skjuter fram hakan, biter ihop läppen,rynka ögonbrynen
Rädsla– stirra och spänna
Avsmak– rynka på näsan, skjuta ned ögonen.
Förakt – lyfter mungipan
Förvåning– uppspärrade ögon men avslappnad mun

Gå in på Artfine.se och testa på 20 olika leenden kolla vilka som du tycker är äkta.

Share

Nytt event #digitalsensorik 17 september

27 augusti, 2014

Tjoho! Då var vi igång igen efter ett drygt års stiltje. Men nu ska det bli åka av. 

Vi rivstartar hösten med eventet #digitalsensorik på Sliperiet, Konstnärligt Campus, Umeå  17 september kl.16.30-18.30

Tre intressanta föreläsare kommer:
– Johanna Björklund, Umeå universitet / Codemill
“Car the fusion” – om svårigheterna med automatisk taligenkänning

– Helena Lindgren, Umeå universitet / egenföretagare

Vem tror jag att du är egentligen? Kan vi lära robotar att förstå människor?

– Ingela Hällsten, Artfine Retorikbyrå
Vad kommunicerar ditt kroppsspråk? Vad händer när vi går online? Läs mer här artfine.se

Vi bjuder på fika, men du måste anmäla dig senast 14 september! Det gör du på den här länken: http://simplesignup.se/event/49479

Våra sponsorer till kvällen är Infotech Umeå, Codemill och Region Västerbotten. 

Välkomna!

Ingela, Emma, Emilott och Johanna.

Ladda ned inbjudan här. 

Share

Nystart för GGM Umeå 17 september

26 juni, 2014

Long time, no see…det har varit ett par mycket hektiska år för vi som jobbar med Geek Girl Meetup Umeå. Men nu är vi på gång igen. Preliminärboka in torsdag 17 september för nystart på Sliperiet, Konstnärligt Campus i Umeå.

Har du tips på någon intressant tjej som kan tänkas vilja föreläsa om ny teknik, kommunikation, kod eller spel. Gärna så snart som möjligt. Hör av dig till ingela@diggjo.com

Share

Våra stolta talare på Digital Commitments 17 mars

28 februari, 2012

Digital Commitments

Nu kan vi  äntligen stolt presentera vilka våra talare är på Digital Commitments – one-night-stands or going steady?
Har du inte anmält dig än så gör det här.

Här kommer talarna:

• Sara Wendel-Örtqvist, spelutvecklare på Paradox Interactive, Stockholm:

Hur får fler kvinnor att bli spelutvecklare?
Kvinnor i spelbranschen är programmerare, designers, grafiker, producenter, game writers och community managers. Vi har samma roller som männen, vi är minst lika bra på det vi gör och vi brinner för spel. Varför är då bara tio procent av alla spelutvecklare i världen kvinnor och hur ska vi göra för att bli fler? Ska spelen förändras eller förändrar spelen oss? Vi tjejer måste höja våra röster för att höras, nu måste vi även synas för att kunna bli fler.

• Elza Dunkels, nätforskare och lärarutbildare på Umeå universitet:

Det finns ingen nätmobbning
Min forskning om unga och nätet har fokuserat på nätets baksidor såsom trakasserier, pedofiler och desinformation. Jag har intervjuat barn om hur de tänker och mina studier följer två viktiga principer; jag anlägger ett kritiskt perspektiv och jag söker alltid barnets röst. Det kan låta självklart men när det gäller just unga och nätet har det visat sig vara svårt – den tekniska sidan av nätet tycks stå i vägen och vi har svårt att verkligen lyssna till vad unga har att säga. I denna föreläsning problematiserar jag mobbning via nätet och påstår att det egentligen inte finns någon särskild nätmobbning.

Ingela Hjulfors Berg, Digital kommunikatör, Diggjo :

Workshop- Omvärdsbevaka ditt företag med RSS
Det är inte nödvändigt att ha dyra betaltjänster för att omvärldsbevaka sitt företag. Vi pratar lite om vilka gratisverktyg det finns för att få bättre koll på vad omvärlden säger om ditt företag eller dina tjänster.

• Lillemor Strömberg, journalist Sveriges Radio Västerbotten:

Workshop-Storify -storytelling med sociala medier 

Storify är ett gratis verktyg för att samla social media flöden på ett och samma ställe och på så sätt få en samlad överblick över en enskild händelse. Hösten 2011 samlade Lillemor in information från bland annat twitter när det stormade som värst kring personalnedskärningarna på Sydsvenskan. Allt började med en tweet från Turkiet med kulturjournalisten Andreas Ekström på Sydsvenskan. Över 2 000 personer har följt hennes storify om Sydsvenskan.

• Johanna Björklund, dataforskare Umeå universitet:

Arga lappar och stora bröder
Forskningsområdet författaridentifiering handlar precis som namnet antyder om att avgöra vem som har skrivit en anonym text. Det finns många orsaker att studera frågan, till exempel kan man vilja veta om Shakespeare verkligen skrev alla sina pjäser själv, vem som ligger bakom ett visst utpressningsbrev, hur man gör för att skriva som Hemingway, om två studenter med liknande rapporter har fuskat, eller om en person försöker ge intryck av att en viss åsikt är mer utbredd än den verkligen är, genom att publicera samma budskap med olika underskrifter. Hur man än ser på saken så sker det just nu stora framsteg inom området, och de automatiska system som finns för att röja upphovsmannen bakom anonyma texter blir allt bättre. Det här är något man måste förhålla sig till och informera om, eftersom de texter som läggs ut på Internet i dag kommer att finnas kvar i en framtid där upphovsmannens anonymitet inte längre kan garanteras. Med min presentation vill jag ge en enkel introduktion till området och öppna för en diskussion om ämnet.

Fler talare med presentationer på ingående: 

• Camilla Eriksson, talskriverska, Retorikiska, Stockholm. Hon skriver talen till deltagarna i Livet blir bättre på TV3 och kommer ursprungligen från Skellefteå.

Jenny Grönlund, webutvecklare, Internetform, Bollnäs. De jobbar med konceptutveckling informationssamhället 3.0  för Region Västerbotten.

Stephanie Hendrick, internetforskare på HUMlab, Umeå universitet. Hon kommer att prata om digital aktivism.

• Annika Olofsdotter,Programansvarig Spelprogrammet, Instutitionen för kommmunikation, medier och it, Södertörns högskola. Hon kommer att prata om kvinnor och spel.

 

Share

Twingly liveboard för #ggmumea

19 december, 2011

Twingly Liveboard för GGM Umeå

En glad överraskning så här lagom till jul. Vi har förärats med en liveboard för #ggmumea. Anja Rauch från Twingly fixade den åt oss. Inte så många tweets finns med än så länge, eftersom den nyss ha börjat räkna, men tids nog lär det bli många fler. Till vårt nästa större event förstås.

 

 

Share

”Bygg din webb för människor, inte för Google” – GGM Umeås julsession

15 december, 2011
Geek Girl Meetup Umeå - julsession 14/12 2011

Google på både gott och ont.

Ingen julsession utan skumtomtar.

Ännu en gång har vi gjort succé med Geek Girl Meetup Umeå. Till vår senaste julsession om Sökoptimering och Googlifiering trostade över 60 kvinnor julshoppingen. De bänkade sig med sina iPads, datorer och smartphones för att lyssna till Mikaela Petterson från Välkommen och Astrid Mager, postdoktorand från Österrike. Temat var det goda och onda Google.

Mikaela Pettersson från Välkommen.

Mikaela Pettersson från Välkommen gav många matnyttiga tips om hur du kan göra din webbsajt mer synlig på webben. Hennes mantra löd genomgående: ”Bygg din för webb för människor, inte för Google”, underförstått att det är människor som ska kunna förstå vad som sägs på din sajt först och främst, inte sökmotorer.

Kolla in hennes föredrag om Sökoptimering på Bambuser.

Astrid Mager-Googlifiering av allt.

Astrid Mager, postdoktorand på HUMlab vid Umeå universitet, kommer från Österrike och hon forskar på den stora googlifieringen som sprider sig i västvärlden. Hon vill höja ett varningens finger över sökmotorns faktainsamlande.

– Det är stor skillnad på Google och Facebook. Facebook väljer du själv om du vill gå med. Google däremot samlar info om dig oavsett om du vill eller inte. Vi håller på att sälja ut hela vårt kulturarv till Google, är inte det skrämmande?, sa hon och fick många medhåll. Ett sätt att surfa anonymt är att använda sig av http://scroogle.org/ som är en add-on på din browser.

Och jo, hon använder själv Google och har även Facebook.

– Jag måste ju sprida ut mitt budskap jag också, sa hon och skrattade.

Kolla in Bambusersändningen med Astrid Mager.

Kolla in Flickr-bilder från eventet här.

Ett större event är inplanert i 17-18 mars på HUMlab, vid Umeå universitet. Till det behöver vi många händer, hjärnor och lyssnare. Vill du tala eller hjälpa till så kontakta: Ingela Hjulfors Berg  – ingela.hjulfors.berg@adm.umu.se eller Emma Ewadotter-  emma.ewadotter@humlab.umu.se

 

Share

Succé för GGM Umeås första event

23 oktober, 2011

Charlotte Wiberg, vd för Creative Camp

Vilken succé det blev i onsdags när vi hade vårt första event på Kafé Station i Umeå. Över 80 smarta och snygga brudar kom för att lyssna på Sofie Edvardsson, Soja Film, Charlotte Wiberg, Creative Camp, Lilian Johansson, webstrateg och Elin Tjerngren, Hello Future.

Sofie Edvardsson berättade om deras spännande musikprojekt Hammock Sessions där de intervjuar artister från Umeås musikscen. Hon hade även med sig ”hammocken” som i själva verket är en hängmatta fullklottrad med artisternas namn.

Charlotte Wiberg från Creative Camp talade om deras stora satsning på IT och träning där en av deras största kunder är IKSU, en av Europas största träningsanläggningar till antalet medlemmar med drygt 17 000, och som dessutom ligger i Umeå. De har utvecklat träningsdagbok med mera tillsammans med IKSU.

Elin Tjerngren jobbar mycket med webben i företaget Hello Future som finns i Skellefteå. Hon gav en inblick i webbteknikens utveckling fram till dagens HTML 5.

Lilian Johansson pratade om vad man ska tänka på när man ska bygga en ny webbplats, när det gäller val av typsnitt, färger, bilder med mera. Den ska vara lätt att navigera i för alla. Dessutom är det viktigt att ständigt se över sin webbplats, uppdater den ofta och se till att allt funkar och att den inte utsatt för något hot av något slag.

– Man ska komma ihåg att alla är onda därute på nätet, sa hon och rev ned många skratt.

Därefter blev det mingel och en uppsjö av briljanta önskemål om föreläsningar noterades på tipsväggen. Alla var sjukt nöjda och vi längtar redan efter nästa träff.

Kolla in bilder från eventet i vår grupp på Flickr och tagga dig gärna med namn.

Dessutom sändes hela eventet live på Bambuser. 60 personer såg det live och många har tittat på det även efteråt. Kul, kul! Det flöt på bra tack vare streamingboxen från Intinor

och lån av kamera från Film i Västerbotten som är vår samarbetspartner.

Share

Intinor sponsrar Geek Girl Meetup Umeå

19 oktober, 2011

Grabbarna på Intinor ställer in streamingboxen.

Vi är oerhört tacksamma att grabbarna på umeföretaget Intinor sponsrar oss med deras smarta streamingbox. Det innebär att vi kommer att kunna livesända enkelt över Bambuser från eventet i eftermiddag utan att behöva använda datorn. Stor applåd för dem!
Dessutom ska Film i Västerbotten vår samarbetspartner ha en eloge som lånar ut kamerautrustningen.

Intinorlådan ihopkopplad med kameran livesänder direkt på webben.

Share

Över 80 geek girls anmälda

18 oktober, 2011

Vilken start för Geek Girl Meetup Umeå! Vi har över 80 anmälda smarta brudar till eventet imorgon.

Det kommer att bli helt fantastiskt att få lyssna till Sofie Edvardsson, Lilian Johansson, Charlotte Wiberg och Elin Tjerngren. Läs mer om dem här.

Följ oss på vårt twitterkonto eller via hashtagen #ggmumea. Det är oftast Ingela Hjulfors Berg som twittrar på vårt twitterkonto.

Share